CNC fräsen  kan läsa av en form på en kanal och sedan kan formen kopieras på resterande kanaler eller på ett annat topplock. Man kan porta kanalerna för en cylinder på traditionellt vis och sedan låta kopiera formen så att de övriga kanalerna blir identiska. Topplocket monteras i en vridbar jigg som kan tiltas över 30° och roteras 360°. Portningen av en så komplex form som en kanal sker från två håll. Även förbränningsrummets form och storlek kopieras identiska i fräsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med en 5-axlig CNC-maskin är det nästan bara fantasin som sätter gränser och vad som är ekonomiskt realistiskt. Möjligheten att kopiera en kanal och förbränningsrum i ett för övrigt skrotat topplock ger möjligheten att göra en ny "favorittopp" eller svetsa och reparera den skadade. Portning av insug är ett annat område för en 5-axlig CNC fräs.

Företag:  "Serietillverka" din topplocksdesign. Alla företags egna "hemligheter" mönsterskyddas och ingen annan kommer ett få tillgång till just er design.

Se fler bilder

I ett CAD-program tas formen på kanalerna fram efter det att maskinen digitaliserat formen. I CAD-programmet kan man förstora kanalerna och "gå in i" kanalen och rätta till defekter i formen som man inte kan upptäcka med blotta ögat vid traditionell portning med slipstift. I CAD-programmet rättas de linjer till som genereras vid avläsningen, verktygsbanor skapas så att fräsen jobbar från rätt håll, upplösningen på skären ställs in. Man gör även en virtuell fräsning för att se att maskinen jobbar som den ska.

Se bild från CAD-program

Tillbaka